Šta vam govori jezik

Jezik je najjači mišić u organizmu čoveka. Nalazi se u usnoj duplji i učestvuje u procesu varenja tako što mehanički pomera zalogaj i priprema ga za dalje usitnjavanje. Na korenu jezika su raspoređeni receptori za gorko, na vrhu jezika za slatko, dok su po bokovima receptori za slano i kiselo. Ovaj važan organ, koji učestvuje u govoru, svojim izgledom daje lekaru važne informacije o zdravlju osobe koja je došla na pregled.

Veličina

Ovo je jedan od najvažnijih pokazatelja bolesti. Uvećan jezik, pljosnato mesnat, širok, koji često prominira iz usta, jasno ukazuje na problem smanjene funkcije štitaste žlezde. Otečen, veliki jezik pokazatelj je i alergija, kao što je Kvinkeov edem, koje same po sebi upućuju na to da hitno treba rešiti nastali zdravstveni problem.

Tekstura

Površina treba da bude baršunasta. Ukoliko postoje bele mrlje, a uz to se javlja osećaj peckanja ili paljenja po površini ovog važnog mišića, treba  misliti na gljivičnu infekciju. Nije retkost da se na površini jezika pojave mehurići ispunjeni bistrom tečnošću. Takvi mehurići su bolni na dodir. Moguće je i da skoši temperatura. Sve ukazuje na virusnu infekciju kao što je herpes. Svetle, jasno ograničene, okruglaste erozije, crveno uokvirene, veoma bolne, u narodu su poznate kao afte. Reč je o infekciji sluznice jezika koju prati bolan otok lokalnih limfnih žlezda.

Boja

I ovo je znak da se nešto dešava sa organizmom. Tamna boja koja je prisutna u dužem periodu upućuje na zloupotrebu nikotina, zloupotrebu antibiotika, prisustvo gljivica i lošu cirkulaciju. Bela boja, poput skramice, mrežasto rasporežene po površini jezika, upozorava da je u toku infekcija praćena temperaturom, dehidratacijom ili čak da je reč o bolesti želuca ili creva. Ukoliko je jezik obložen belom naslagom po sredini sa centralnom beličastom pločom, a rubovi su jarkocrveni, gotovo neizostavno je u pitanju bakterijska osipna groznica, to jest šarlah.

Vlažnost

Ovaj simptom se javlja kod dugotrajne upotrebe lekova kao što su antidepresivi, sedativi, diuretici, jezik je upadljivo suv, bez sjaja. Takođe, suvoća je dominantna i kod gubitka tečnosti uzrokovanog prolivima, povraćanjem, krvarenjem… Slabo lučenje pljuvačke može da nastane ako smo preumorni, ako smo pretrpeli stres, ako dišemo na usta zbog zapušenog nosa ili u toku spavanja.

Položaj

Kada ste kod lekara, on čita svaki pokret vašeg jezika. Posebno dok se plazite. Ukoliko on vrhom skreće levo ili desno, lekar će prvo posumnjati da imate ili ste imali  neko neurološko oboljenje. Svaka promena na jeziku koju osoba sama primeti dovoljan je razlog za posetu lekaru.

 

Šta vam govori jezik

vreme čitanja: 2 min