9 ubedljivih razloga zbog kojih trebate početi sa trčanjem

Stari Grci su govorili “ako hoćeš da budeš jak” – trči, “ako želite biti lepi” – trčite, “ako želite biti pametni” – trčite. I ispostavilo se da su bili u pravu.

Naravno, trčanje vam neće pomoći da ostavite svoje probleme daleko iza, i moraćete da se konsultujete sa vašim lekarom pre nego počne priprema za maraton. Ali ako trčanje postaje vaša rutina, sigurno ćete primetiti neke značajne promene. To je lep i uglavnom besplatan način da budete u formi.

 

  • Trčanje jača srce, povećava broj kapilara u vašem telu, kao i broj crvenih krvnih zrnaca. Tvoje srce kao mišić postaje jače.
  • Kapacitet mišića da koriste kiseonik se povećava. Srce će pumpati mnogo veće količine krvi. A kada se poveća protok krvi, sledi potrošnja kiseonika. Sva tkiva i organi u vašem telu primaju više krvi, koja je obogaćena kiseonikom i hranljivim materijama.
  • Trčanje će nam pomoći da se rešimo stresa.  Vaše telo je celi dan napeto i umorno. Da rešite to trebate se dobro oznojiti, a trčanje je savršeno rešenje za to.
  • Kada vežbate, vaše telo oslobađa hormon koji se zove endorfin. Ovaj hormon se takođe zove i “hormon sreće”. A kada koncetracija endorfina u krvi raste, imate blagi osećaj euforije, i depresija nestaje.
  • Trčanje povećava mentalnu aktivnost. Dok trčite, vaš mozak često dolazi do kreativnih rešenja raznih problema. To je sve zahvaljujući kiseoniku što pomaže centralnom nervnom sistemu uključujući i vaš mozak da bolje funkcioniše.
  • Redovno trčanje jača imunitet povećavanjem nivoa crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi. U isto vreme smanjuje holesterol u krvi, smanjuje glad i poboljšava rad creva. Sve ovo dovodi do normalizacije telesne težine.
  • Nije bitno u koje doba dana trčite. U jutarnjim satima, kada je nivo hormona nešto veći nego što je uobičajeno, trčanje će delovati kao olakšanje, i pomoći će vratiti vaše telo u normalu. Ako trčite u večernjim satima to će vam pomoći da se opustite, smanjiće vam osećaj gladi i na kraju zaspaćete kao beba.
  • Studije pokazuju da trčanje pomaže kod parcijalne regeneracije vaših ćelija jetre. Nije loše, zar ne?
  • Redovno trčanje takođe može pozitivno uticati na  mišićno-koštani sistem. To je posebno dobro za starije osobe, jer sprečava bolesti zglobova ili osteoartritisa.

9 ubedljivih razloga zbog kojih trebate početi sa trčanjem

vreme čitanja: 2 min