ZA JEDNE JE BIO NAJVEĆI SIN, ZA DRUGE PREVARANT: Navršava se 37. godina od smrti Josipa Broza Tita

Na današnji dan, 4. maja, pre tačno 37 godina umro je Josip Broz Tito. Doživotni predsednik SFRJ, vrhovni komandant oružanih snaga i čelnika Pokreta nesvrstanih i predsednik Saveza komunista, Jugoslavijom je vladao punih 35 godina.

I nakon 37 godina mnogi građani bivše Jugoslavije obilaze njegov grob u Kući cveća na Dedinju u Beogradu.

Tito se razboleo u 88. godini. Međutim, to ga nije sprečilo da učestvuje na Samitu nesvrstanih u Havani 1979. godine. Novu 1980. godinu narodima Jugoslavije je čestitao sedeći.

Tri dana kasnije smešten je u Klinički centar u Ljubljani zbog začepljenja butne i potkolenične arterije, a 20. januara amputirana mu je leva noga, dok su mu tokom februara otkazali bubrezi, a zatim su se javili problemi sa srcem i plućima.

Umro je 4. maja u 15.05 sati. U 18.50 svi TV ekrani zacrnjeni su na 30 sekundi, a onda je spiker Miodrag Zdravković suznih očiju izgovorio: “Umro je drug Tito”.

Sahrani Josipa Broza Tita u Beogradu prisustvovalo je više od 200 istaknutih ličnosti iz celog sveta.

Deset godina kasnije bivša Jugoslavija bila je poprište građanskih ratova.

O Titu su danas podeljena mišljenja. I dok ga jedni smatraju prevarantom,  drugi još uvek tuguju za periodom u kome je on vladao, smatrajući taj period za najbolji u novijoj istoriji ovih prostora.

 

ZA JEDNE JE BIO NAJVEĆI SIN, ZA DRUGE PREVARANT: Navršava se 37. godina od smrti Josipa Broza Tita

vreme čitanja: 1 min