Voće i povrće na pijacama puno pesticida: Evo kako najlakše da prepoznate organske namirnice

Postoji nepisano pravilo da su namirnice koje kupujemo na pijaci mnogo zdravije i manje prskane od onih koje možemo kupiti u prodavnici.
Međutim, nije baš uvek tako!

Nedozvoljene količine pesticida i nitrata u voću i povrću ne mogu se videti golim okom, ali postoje načini da proverite da li kupujete organske proizvode!

Ruska poljoprivredna inspekcija “Rosseljhoznadzor” otkrila je da je 10 odsto kontrolisanog uvezenog voća i povrća nezdravo i da je poreklom iz Srbije i Moldavije. Među tim proizvodima, kako su naveli, ima najviše jabuka i jagoda.

Nakon što je utvrđeno da je izvozno voće koje je prošlo kontrolu domaćih organa i institucija zemlje uvoznika otrovno, postavlja se pitanje koliko su onda zdravi poljoprivredni proizvodi u ponudi na pijacama u Srbiji.

Nedozvoljene količine pesticida i nitrata u voću i povrću ne mogu se videti golim okom, ali u asocijaciji poljoprivrednika imaju ipak savet za kupce.

Ono što je na oko lepo ne mora da znači da je zdravo. Recimo, jabuka koja ima crva ili rupicu sigurno nije otrovna. Takođe, sitnije jagode su zdravije od krupnijih.

Organske poljoprivredne proizvode najčešće ne možete da razlikujete vizuelno. Crvljive jabuke i kvrgavo voće je česta zabluda potrošača koju neretko plasiraju i neki poljoprivredni proizvodjači. Takvi proizvodi uglavnom nemaju veze sa organskim proizvodima već bi se pre moglo reći da su to zapušteni, a u najgorem slučaju i pogrešno tretirani proizvodi (u pogrešno vreme i/ ili sa pogrešnim pesticidima kao i neadekvatnim dozama).

Organski proizvodi često izgledaju reprezentativno (veličina, boja) mada to zavisi od mnogih drugih uslova (sortimenta, prirodnih i klimatskih uslova itd), a miris i ukus su im često intezivniji zbog povećanog sadržaja nekih materija kao i zbog korišćenja lokalnih, autohtonih sorti koje imaju takve karakteristike, a koje su poželjne u organskoj proizvodnji.

 

Voće i povrće na pijacama puno pesticida: Evo kako najlakše da prepoznate organske namirnice

vreme čitanja: 1 min