TATATATIRA: Kultne dečje emisije uz koje smo odrastali! (VIDEO)

 

Detinjstvo u nekadašnjoj SFRJ je, barem gledajući samo TV program tadašnjeg vremena, izgledalo mnogo drugačije i bezbrižnije od detinjstva današnjih generacija. Tada smo gledajući televiziju mogli mnogo toga i da naučimo.

Kocka, kocka, kockica

Kocka, kocka, kockica bila je popularna televizijska emisija Radio-televizije Beograd, koja je prvi put emitovana 27. novembra 1974. godine na Prvom programu RTB-a. Bila je emitovana jednom sedmično u jutarnjim satima (prepodnevni ili školski program) od 1974. do 1993. godine, pa zatim ponovno od 2006. godine. Njen dugogodišnji voditelj i zaštitno lice jednog od najuspešnijih serijala za djecu Jugoslavenske radiotelevizije (JRT) bio je Branislav Branko Milićević, poznat i pod imenom Branko Kockica. On je sa grupom djece predškolskog uzrasta redovito istraživao čovekovo okruženje i svakodnevnicu, ali i kako se lepo ponašati i biti dobar prijatelj.

Emisija je bila karakteristična po svom žargonu i uzrečicama, kao što su: “(idemo) drugari”, a kolektivni uzvik im je bio “tatata-ti-ra”.

 

Šta bi bilo, kad bi bilo

Šta bi bilo, kad bi bilo je dečja obrazovna televizijska serija Televizije Beograd emitovana od 1986. do 1988. godine. Reprizirana je početkom 90-ih godina. Glavnu ulogu igrao je Mladen Andrejević kao Aca poštar. Pored Ace u seriji su učestvovala i glumila deca iz vrtića, u seriji nazivana „poštarčići“.

Serija se bavila važnim pitanjima odrastanja. Deca su slala pisma Aci poštaru u kojima su iznosila svoje probleme i dileme. Svako pismo bi počinjalo sa: „Dragi Aco i poštarčići…“. On bi pročitao pismo i uz pomoć poštarčića pomogao u rešavanju problema. U rešavanju im je pomagao i animirani ljubičasti golub Guta, koji je imao poštarsku kapu i torbu. Guta bi u formi pesme otpevao poučni odgovor.

 

 

Na slovo, na slovo

Ovo je jedna od prvih dečijih emisija, a počela je da se snima 1963. Tekst uvodne špice i drugih pesama koje su se pevale u emisiji napisao je čuveni Duško Radović, dok je muziku radio Miodrag Ilić-Beli. Voditelj ove emisije bio je Mića Tatić. Pored brojnih glumaca i pevača, koji su gostovali u njoj,  glavni lik ovog popularnog serijala za decu bila je i krpena lutka po imenu Aćim i njegov prijatelj Ostoja koga je glumio Milutin Butković.

Ova emisija je bila edukativno-zabavnog karaktera i usmeravala je decu na učenje raznih pesmica, lepom ponašanju, zabavi, druženju, ali pre svega učenju prvih slova. Emisiju je posle skoro 45 godina RTS ponovo snimila s novim glumcima i novim Aćimom, ali mnogi smatraju da su stari Aćim i njegova ekipa nezamenjivi.

 

Nedeljni zabavnik

Voditelji ove emisije bili su Zijah Sokolović, Slavko Štimac, Seid Memić Vajta i Rusmir Agačević Rus. Ovu emisiju je režirao Džon Timoti Bajford.

Kroz nju je prošlo mnogo glumaca, pevača i sportista. Bila je autentična, jer je donosila priloge iz raznih područja – kulture, geografije, istorije, fizike ili hemije, a i sami voditelji su često radili eksperimente. Kao priznanje za njen kvalitet, došle su brojne nagrade u tadašnjoj SFRJ.

 

Priče iz nepričave

Iako je nastala pre tri decenije, a od skoro se ponovo reprizira na RTS -u, ovu emisiju rado gledaju i današnji klinci , dok se stariji podsećaju vremena kada su bili deca.

U svakoj epizodi saznaje se ponešto o seoskom životu i radovima na njivi – šta je motika, od čega se sastoji bunar, čemu služi fenjer, predstavljaju se instrumenti – harmonika, gusle, violina, drombulje.

Voditeljski par koji je proslavio ovu emisju je bio Zoran Radmilović i Milena Dravić. „Priče iz Nepričave“ obilovale su songovima u prepoznatljivom stilu braće Vranešević i „Laboratorije zvuka“ iz Novog Sada. Serijal je sniman u okolini Lajkovca.

 

Muzički tobogan

Kultna emisija s voditeljem Minjom Subotom i pesmom “Muzika je sve što mrda“, počela je da se snima 1980. i trajala je, s prekidima, sve do  do 1997. U tom periodu je napravljeno 18 serija ovog muzičkog kviza, a 2007. i 2008. godine su snimljene još dve serije. Prema rečima Subote, Tobogan je prestao da se snima zbog nedostatka para.

Zahvaljujući ovoj seriji najpoznatiji kompozitori iz bivše Jugslavije komponovali su, na stihove dečijih pesnika, oko 200 kompozicija od kojih su mnoge postale dečji evergrin i kao takve su ušle u muzičku literaturu. U ovoj emisiji su i prvi put nastupile mnoge zvezde današnje popularne muzike.

 

Poletarac

Televizijska serija Poletarac urađena je prema dečjem listu Duška Radovića, dok je scenarista i režiser Džon Timoti Bajford. Ona se obraćala najmlađem auditorijumu kome će nenametljivo i zabavno, kroz pesmu vic ili skeč, biti objašnjeni neki osnovni pojmovi o životu, odnosima u svetu koji ih okružuje.

Za ovaj serijal veselih dečjih emisija napisano je preko pedeset songova koje izvode naši poznati solisti i ansambli: Đorđe Balašević, Đorđe Marjanović, “Sedmorica mladih”, “Laboratorija zvuka”, “S vremena na vreme”… U Poletarcu se pojavljuju i naši najpoznatiji sportisti, fudbaleri, košarkaši, plivači, teniseri…

TATATATIRA: Kultne dečje emisije uz koje smo odrastali! (VIDEO)

vreme čitanja: 4 min