OVO MALO KO ZNA: Jedna od najpoznatijih svetskih vrsta tulipana nosi ime po gradu iz regiona!

Tek sada, posle više od pola veka, prvi put je procvetao u gradu po kom nosi ime.

Nakon više od pet decenija nakon što je nastao, tulipan “Banja Luka” zvanično je posađen i u svom gradu, a ovih dana je i procvjetao u Parku Petar Kočić.

Iako se ova vrsta tulipana prodaje na holandskom tržištu, a ima ga čak i u Americi, u Banjoj Luci malo ko zna da postoji. Tulipan na kome se prelijevaju crvena i žuta boja, ne nosi slučajno ime grada na Vrbasu.

Kako su ispričali banjalučki cvećari, sve je počelo još 1974. godine, kada je tim banjalučkog “Cvjećara”, pod rukovodstvom Petra Đurića, kombinacijom dve sorte napravio ovu vrstu.

“Moj otac i njegov tim je tada ukrštanjem dvije boje sorte apeldorn, crvene i žute, napravio ovaj tulipan koji je proizvodio za holandsku firmu. Nisu ni slutili da će taj cvijet biti uzgajan u Holandiji za evropsko i svjetsko tržište i da će zahvaljujući ‘Cvjećaru’ dobiti ime po našem gradu”, kaže Jelena Đukić, kćerka ovog banjalučkog cvećara.

Jelena se, nasledivši ljubav prema ovom poslu od oca i danas bavi cvećem u svojoj cvećari.

Kaže da su joj u holandskom Muzeju tulipana potvrdila da je ova vrsta i te kako poznata u celom svetu i da ime nosi po gradu na Vrbasu.

 

OVO MALO KO ZNA: Jedna od najpoznatijih svetskih vrsta tulipana nosi ime po gradu iz regiona!

vreme čitanja: 1 min