Nega po bakinom receptu: Isprobajte ove savete i iznenadite i sebe i druge!

Lekcija 1: Češljanje kose

Izgleda da to pogrešno radim čitavog života. Udžebnik kaže da spoljnim delom četke treba prvo dotaći teme glave, a onda ostatak čekinja treba da dodirne skalp, uz pritisak, pre nego što njima prođete celom dužinom kose.

Trebalo bi da očetkate kosu pre pranja šamponom “kako biste uklonili površinsku prašinu i prljavštinu, kao i na skalpu nataložene masnoće i nećistoće”. Mislila sam da je to smaranje i gubljenje vremena, ali shvatila sam da je ovakvo češljanje zapravo mini-masaža.

Lekcija 2: Šamponiranje

Karakterristike uspešnog šamponiranja iliti pranja? “Dobar sapun, dobra voda i dobra tehnika.” Morala da pročitam stranice o tome šta čini pristojan “šampon sapun” oko 17 puta, i još sam zbunjena.

Jedino što mi je ostalo je da se pedesetih smatralo da je sapun s maslinovim uljem najbolji i za kosu i za kožu, a nisam mogla da nađem nijedan jedini pasus o važnosti balzama, niti o tome kako se obnavlja oštećena kosa. Ne koristiti balzam zvuči kao mučenje. To sam uradila po svom.

Lekcija 3: Ispiranje jajima

Sigurno znate za stari uradi sam trik da pranje kose jajima daje sjaj kosi. Celo poglavlje posvećen je ispiranju kose jajima, koje je navodno korišćeno za revitallizaciju suve, blajhane ili loše ofarbane kose. Maska se sastojala od zajedno umućenih žumanca i belanca i njenog apliciranja na kosu. Jaja su skupa, a ja sam tvrdoglava (na baku) i to sam propustila.

Lekcija 4: Lakiranje noktiju

“Briljantno nalakirani, dugi zašiljeni nokti na širokim, zdepastim prstima ili kratkoj ruci izgledaju kao kandže.” Ovo je jedan grub udžbenik iz lepote. Ja imam neon-ljubičaste nokte, a knjiga mi kaže da su prirodni nokti najatraktivnij u obliku badema, pa sam, umesto toga, svoje obojila bledorozim lakom za nokte. Dosadno, ali nema veze. (Da uđe u apisnik: moja baka je uvek imala duge, jake nokte.)

Lekcija 5: Nanošenje rumenila, pardon ruža

Ne rumenilo već – ruž. To je ista stvar, ali mi pratimo pravila. Kako bih izabrala najbolju nijansu za svoju boju kože, knjiga mi kaže da uštinem kožu na zadnjem delu zgloba dok ne postane crvena. Koje god boje da postane moja koža, trebalo bi da kosristim crvenu – pardon ruž – u istoj nijansi.

Grubo, ali efikasno: nijansa je bledoroze i rečeno mi je da rumenilo nanesem u širem obliku polumeseca od punih delova obraza od sredine očiju i to svojim domalim prstom. Zaključak? Boja rumenila mi je čudno laskala. Međutim, proces je bez veze.

Nega po bakinom receptu: Isprobajte ove savete i iznenadite i sebe i druge!

vreme čitanja: 2 min