Mame, rađajte deci sestre, jer one postaju tetke, a one su najlepši dar detinjstvu

Pojam tetka mnoge od vas sigurno veže za najlepša iskustva i najtoplije emocije. Za majku nema zamene, ali jedina osoba koja može da konkurira za to mesto je tetka. Osim što je bliska porodica, ima važan utjecaj na dete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji. Ona je zaštitna ruka i sklonište za dečiju dušu… 

Deca s tetkom mogu razgovarati o temama o kojima im je neprijatno da govore s roditeljima. Ona daje najbolje savete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Tetka može biti prava riznica saveta. Ona je ta koja deci daje komad čokolade, koju kriju kao neprijatelja da se deci ne pokvare zubi, kupi sladoled, iako su roditelji strogo zabranili, jer dete ima osetljivo grlo, kupi prvu mini suknju, pa makar se roditelji razbesnili. Ona je ta koja deci s roditeljima dogovori prvi džeparac i prvo samostalno letovanje i saopšti im za prvog dečka ili devojku. Ona je ta koja „gurne” neke novce u džep, onako, da se nađe, dopuni mobilni kredit, kupi na rasprodaji nešto “kao za tebe krojeno”. Tetka najbolje zna kada je tata besan i kada mama ima migrenu, pa treba hodati na prstima, kada su se posvađali zbog mamine nove torbe ili tatinog stotog rekreativnog termina za fudbal u ovoj godini.

Najstrastveniji navijač

Tetka će naći vremena da sašije haljinu za lutku, odvede dete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra s njima. Ona može biti značajan deo životnog iskustva deteta. Tu je baš kada je potrebna: pre polaska u školu, na rođendanu, na sportskim takmičenjima, na maturi, na venčanju… Deca se mogu osećati izuzetno posebno i voljeno u njenom prisustvu. Uvijek će podržati dete i biti najstrastveniji navijač, o čemu god da je reč. Ako se dete suoči s neodobravanjem, uvek pronađe način da pruži ohrabrenje. Tetka je najveći obožavalac dečice, a to deci daje poseban osećaj pripadnosti.

Treći roditelj

Ako ste i vi od onih koji imaju tetku, verovatno ćete se saglasiti s tvrdnjom da je tetka treći roditelj. Sigurno je i vaše probleme, kao i gledišta na mnoge stvari razumela bolje nego iko drugi.

Deca će se pre poveriti njoj nego svojim roditeljima. Ona u porodičnim nesuglasicama može biti savršen posrednik. Kada su roditelji zauzeti, ili su na putu, tetke mogu da pomognu pružajući pažnju i ljubav.

Tetki može da se kaže koliko je jedinica u dnevniku, a da decu ne kazni i ne oda, sme da se pobegne iz škole i da samo ona zna. Ona najbolje zna kada su ispiti, da nagradi za položen ispit i ne ljuti se zbog šestice. Pred tetkom može da se smeje bez razloga i da se plače zbog neuzvraćene ljubavi. Pred tetkom se može sve, tetka je zakon!

Postoji divna izreka od Duška Radovića: „Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su nalepši, nezamjenjivi dar svakom detinjstvu”.

 

 

 

 

Mame, rađajte deci sestre, jer one postaju tetke, a one su najlepši dar detinjstvu

vreme čitanja: 2 min