KO JE KOGA RODIO, JA TEBE ILI TI MENE? Ove rečenice obeležile su odrastanje svakog od nas

Gde god bili rođeni, sigurno je da su ove roditeljske fraze svima poznate.

U detinjstvu su nam smetale, vređale nas, često smo zbog njih gunđali. Sada, kada smo odrasli i neki imamo svoju decu, razumemo da je to izraz ljubavi i brige naših roditelja… Štaviše, sami ih često ponavljamo, jer su to postale izreke koje se prenose s kolena na koleno. To su one rečenice koje smo čuli bezbroj puta. Sada su nam simpatične i smešne. Najviše zbog toga što ih i mi, kao roditelji, govorimo svojoj deci.

Krenimo redom, ako reda ima. Ko da zaboravi “Kad odrasteš, shvatićeš to!” ili “Obuj te papuče, prehladićeš se preko nogu”? Pa naravno, tu su i “Uvuci majicu, gola su ti leđa, odoše ti bubrezi!”, “Sto puta sam ti rekla ne ljuljaj se na stolici” i “Tamo gde si bacio, tamo i traži”. Dalje – “Završila sam školu pre 20 godina, a i dan danas pamtim tablicu množenja.” Zatim legendarno “Ja sam u tvojim godinama…” i ništa manje legendarnije “Ne zanimaju me druga deca, već ti!” Kome majka ili otac nisu rekli “Zato što ja tako kažem, eto zato!” ili “Gledaj me dok pričam s tobom”? Dajte, molim vas. Ne zaboravimo ni ono kad se ne vratimo na vreme iz vana – Vidiš li ti koliko je sati? Imaš li ti kuću? Stižemo do spektakularnog “Ko je koga rodio, ja tebe, ili ti mene?” A onda večiti strah od rečenice “Dobićeš ti svoje kad dođemo kući.” Ne daj Bože da ostavite otvorena vrata – “Zatvori ta vrata, nisi rođen na brodu”. Majka će reći “Isti otac”…

Dok će otac reći “Razumećeš kad dođeš u moje godine”. Šta dalje, pitate se? Evo – “Jednoga dana i ti ćeš imati decu, pa ćeš videti!” Malo i o oblačenju: “Dok ti ja kupujem, oblačićeš se tako. Ako hoćeš terati modu, idi i zaradi svoje pare!” Gunđali smo zbog “Da te nisam čula da kažeš ‘neću’!” Onda ono od čega se naježi svak’- Tvoja jedina obaveza je da učiš! Muzički ukus im je vazda bio problem, “Stišaj tu muziku! Nemoj da ti ja uđem u sobu da je stišam!” Ne zaboravimo još neke, poput “Pazi kako pričaš sa mnom!”, “Pamet u glavu!”, “Setićeš se ti mojih reči”… Tu su i “Dok si pod mojim krovom…”, “Da se nacrtaš za sekund ispred mene” i naravno, “Zaradi, pa troši!”, kao i pregršt drugih.

Koju ste rečenicu ili rečenice vi dobro upamtili, odnosno koje su vas “nervirale”?

KO JE KOGA RODIO, JA TEBE ILI TI MENE? Ove rečenice obeležile su odrastanje svakog od nas

vreme čitanja: 2 min