Jeste li znali da je danas Dan mačaka?

Sigurno znate da se 14. februara slavi Dan zaljubljenih, da je 8. mart Dan žena, 10. maj Dan majki… Ali da li ste znali da je danas, 17. februara, Dan mačaka?

Zašto se baš današnji dan slavi kao dan naših krznenih prijatelja? Numerolozi su rekli da je 17. idealan dan jer sadrži brojke 1 i 7 koje asociraju na sedam mačijih života, a februar je izabran jer je tradicionalno mačiji mesec ljubavi.

Zanimljivo, iako je službeni naziv Svetski dan mačaka, on se slavi samo u većini Evrope. U Rusiji je Dan mačaka 1. mart, dok se u SAD-u slavi 29. oktobra.

Mačka je od davne prošlosti smatrana božanskom životinjom i imala je posebno mesto u kulturama drevnih civilizacija, a danas se obeležava njen dan.

Međunarodni dan mačaka počeo se obeležavati 1990. godine, a mi vam na njihov dan donosimo najzanimljivije činjenice iz mačijeg sveta.

– Mačke spavaju 2/3 dana! To znači da je mačka stara devet godina prespavala čak šest godina, a bila budna samo tri. – Od tog vremena 30 posto mačka se uređuje.

– Prosečna dob za kućnu mačku je 15 godina, dok je prosečna dob za mačke koje žive na ulici 3 do 5 godina.

-Mačke u svom životu prosečno predu oko 10 hiljadu sati, a zvuk koji pritom proizvode pozitivno utiče na ljude. Znanstveno je dokazano da mačke ljudima snižavaju krvni pritisak.

-Čeljust mačke ‘dizajnirana’ je tako da može žvakati hranu samo ‘gore – dole’, dok ljudi i psi hranu mogu žvakati i sa strane

-Mačke ne mogu bit sladokusci jer ne mogu osetiti slatki okus. Također, iako ih se najčešće povezuje s miševima mačke ne vole okus miša

-Vanjsko uho mačke ima 32 mišića koji mačkama omogućuju okretanje uha za 180 stepeni

-Domaće mačke u sprintu mogu postići brzinu od 49,8 km/h

-Mačke koriste brkove za pomoć pri navigaciji u skučenom ili mračnom prostoru. – Mačke imaju 32 mišića u samo jednom uhu.

– Vrata za mačke izmislio je Sir Isaac Newton. -1879. godine u Belgiji je 37 mačaka korišteno za za isporuku pošte na selima. Međutim, ova praksa se ubrzo prekinula jer “mačke nisu bile dovoljno disciplinovane”.

-Najstariji dokaz o mački kućnom ljubimcu pronađen je na Kipru, i to u grobu za mačku koji je star oko 9.500 godina.

– Svi znamo da su Egipćani obožavali svoje mačke. Ali, jeste li znali da su, nakon što su mačke uginule u njihovu čast brijali svoje obrve?

– U vrijeme španske inkvizicije, papa Inocent VIII osudio je mačke kao zla bića, zbog čega je na hiljade mačaka spaljeno. Nažalost, ubijanje mačaka dovelo je do ekspanzije miševa koji su samo pogoršali stanje kuge poznate kao “Crna Smrt”.

– Prva mačka u svemiru bila je francuska mačka po imenu Felicette (tzv. “Astrocat”). Poslana je u svemir 1963. godine, i preživela je put.

Jeste li znali da je danas Dan mačaka?

vreme čitanja: 2 min