Dok nije kasno…

Šta je ono što treba da uradimo za sebe i druge dok nije kasno.

Šta biste uradili danas da znate da Vam je poslednji dan u životu? Šta je ono na čemu biste bili zahvalni, za čime biste žalili? Da li biste rekli za svoj dosadašnji život da je imao smisao, da ste iskoristilli svaki trenutak na pravi način? Nažalost, mnogi od nas o ovome razmišljaju tek kada im se desi neka nesreća, tragičan događaj. Tek nas to natera da se preispitamo, da shvatimo koliko stvari smo propustili… Ko još kada se razbolio nije pomislio „kako mi je bilo dobro kada sam bio zdrav“, ali čim ozdravi, ni traga od takvog razmišljanja. Da Vam se to ne bi desilo, uradite sve sto želite i možete dok nije kasno… danas!

Recite nekome da ga volite.

Iako ovo zvuči kao romantični kliše, morate priznati da to svako voli da čuje, i da izjava ljubavi nikad nije dosta. Ako Vam je teško to da izgovorite, napišite, ako ne volite da pišite, pokažite. Poznato je da se mnogi toga sete tek kada više nemaju priliku to nekome da kažu, i kriju se iza izgovora „on/ona to sigurno zna…“. Svako voli da voli i bude voljen…

Uradite nešto za sebe o čemu ste oduvek sanjali. Isprobajte nešto novo.

Uvijek nam se čini da ima prečih stvari od naših neostvarenih snova, njih ostavljamo za kasnije. Uvek imamo nekih svakodnevnih obaveza koje treba obaviti, ali život je ono što nam se dešava u svakom trenutku, ne dozvolite da prođe u odrađivanju poslova, u odrađivanju druženja (kada nam se ne druži zapravo, ali to jednostavno „odradimo“) isl. Ono što ćete danas uraditi za sebe može biti i neka sitnica za koju jednostavno nikad ne nalazite vremena. Možete otići na neko obližnje mjesto gde nikad niste bili, otići na jahanje, napraviti nešto… Poslije obećajte sebi da ćete ostvariti i veće snove, ali zaista.

Izvinite se kome ste to ostali dužni.

Kao i svi nezavršeni poslovi, sve ono sa čim nismo raščistili, iako možda toga nismo svesni, ono što smo nekome ostali dužni, oduzima nam energiju. Postupite po principu „čist račun, duga ljubav“, i osetićete se rasterećeno i oslobođeno, plemenito i vredno.

Pomozite nekome.

Neki više vole da pomažu, neki manje, ali plemeniti gestovi nas jednako čine srećnima. Kada se nađemo u nevolji i najmanja pažnja nam prija, zato pomozimo drugima. Danas možete početi sa makar jednom SMS porukom koju ćete poslati na broj neke humanitarne organizacije koja na taj način prikuplja pomoć za one kojima je to najpotrebnije.

Jedan dan se potpuno opustite.

Ali potpuno. Zaboravite na “kočnice”, sramotu, šta će drugi da misle… Pevajte na sav glas, otiđite u klub potpuno sami, iskačite se u prirodi, flertujte sa neznancem… Šta god Vas čini veselim i srećnim.

Dozvolite sebi jedan luksuz.

Kada, ako ne sada? Kupite sebi jednu stvar o kojoj maštate. Jako skupa majica, precenjene čokoladice, stilizovana podloga za miša, unikatni nakit… Posle nemojte žaliti, imajte na umu da ste to svakako zaslužili i setite se koliko Vam je to prijalo. Neki se ustežu i štede ceo svoj život, i na kraju shvate da im upravo taj novac nijedno zadovoljstvo nije doneo.

Zapišite sve zbog čega ste zahvalni u svom životu.

Navedite sve ono zbog čega niste ni svesni da ste srećni, makar srećniji od onih koji to nemaju. Ovo će Vam naročito pomoći onda kada se ne osećate najbolje, prisetićete se da nije sve tako crno.

Čovek je toliko mali da ne zna čak ni šta ga čeka sutra. Nemojte dozvoliti sebi da za nečim žalite. Zastanite, uradite svaki dan nešto “za dušu”, nešto što će i najobičnijem danu dati smisao.

Dok nije kasno…

vreme čitanja: 3 min