Detinjstvo u Jugoslaviji: Igračke koje su sva deca priželjkivala

Neka nova deca danas imaju neke nove igračke. Neka nova deca danas imaju neko novo detinjstvo. Neka nova deca danas ni ne znaju kako je to bilo kada se igralo.

Žalimo se na ekonomsku krizu, a dečije sobe su prepune igračaka –  kad ja nisam imao, neka on ima. I ima.

– ‘Mama vidi, ona lutka sama plače. A skupa je sunce mamino.’ – plače dete, plače lutka. Pa kupila mama, da dete ne plače, grehota je.

I dok neki govore kako se današnja deca više i ne znaju igrati, drugi tvrde suprotno – svako vreme nosi svoje. Ipak, danas se mališani skoro da i ne odvajaju od mobitela, računara, satima i satima gledaju TV, a neka davna deca su živela za onih pet minuta crtića prije Dnevnika i njima dosta.

Deca su se oduvek igrala, od svake situacije su znala da naprave igru, od svega što nađu – igračku. I njima dosta. 

Kako deca odrastaju, tako odrastaju i igračke sa njima. Te samo plače, te samo leti, Bože oprosti, ali još ćemo im morati i krevet praviti, da odmore malo. Svet se sve više pretvara u potrošačko društvo – živimo da bismo kupovali. Sve više zaboravljamo na vreme gde su postojale igračke od jednostavnih, prirodnih materijala. Informacijske tehnologije su promenile samu prirodu igre, a uvele decu u zagrljaj ekrana. Meksički list “La Jornada” u jednom članku navodi da se nekad uobičajene igračke sve više pretvaraju u “izobličene mišićave figure nasilnog izgleda” – više nalik životinji nego čoveku.

Neka nova deca danas imaju neke nove igračke. Neka davna deca su imala svoje.

U moru nekvalitetnih i jeftinih igračaka, ne možemo a da se ne setimo onih kvalitetnih koje je u nekadašnjoj Jugoslaviji proizvodila Mehanotehnika iz Izole u Sloveniji.

Ove igračke su poticale dečiju krativnost i priremale decu za neke nove i veće životne avanture.

Mehanotehnika je osnovana 1952. godine kao preduzeće za proizvodnju i prodaju metalnih i plastičnih proizvoda. Jedna od najpoznatijih igračaka je svakako bio dečiji telefon, koji je dolazio u kompletu od dva komada, zatim električni vozići sa lokomotivom, vagonima, prugom…

Da li ste i Vi imali neku od ovih igračaka?

Detinjstvo u Jugoslaviji: Igračke koje su sva deca priželjkivala

vreme čitanja: 2 min