6 Veličanstvenih zemalja koje nude jeftin odmor

Svako putovanje donosi mnogo emocija i utisaka. Međutim često misli skrećemo ka novcu, jer nekada se podrazumeva da je putovanje skup luksuz. 

Predlažemo vam da razmotrite zemlje koje nude divan odmor, a neće vam isprazniti novčanik.

 

Rumunija

Smeštaj: od 6 € (hostel); od 11 € (hotel)

Hrana: od 3 €

Transport: od 0,34 €

Rumunija je zemlja u kojoj se susreću stvarnost i bajka.  Možete mnogo toga da istražite: Scarisoara pećina, Astra park, Transfagarašan put, dvorac Peleš, blatne vulkane i još mnogo toga.

Smeštaj može varirati u zavisnosti od grada.   U hostelima cijene počinju od 6 € i od 11 € u hotelima.  Takođe možete odsesti  u mini bungalovima pored mora po ceni od 8 €.

Javni kopneni prevoz košta 0,34 evra, a putna karta za podzemnu železnicu za jedan dan košta 1,1 evra u Bukureštu.

 

Laos

Smještaj: od 4 €(hostel); od 9 € (hotel)

Hrana: od 2 €

Transport: od  2 €

Ova smaragdna zemlja je poznata po egzotičnosti. To je izvrsna opcija za one koji sanjaju o pristupačnim eko-turama do džungle Bokeo, Bolavenske visoravni i slikovitih reka, planina i vodopada.

Na primer, potrošićete 9,5 eura za 8-satno putovanje kajakom u pećine u Vang Viengu. Lako je pronaći hostel, obično košta oko 4 € ili hotela koji košta 9 € i više.

Meni je takođe veoma različit: krompir sa mesom (2 evra), supe od škampa (3 evra), jogurt (0,5 evra), banane (0,5 za 53 ili 1,5 kg). Autobus između gradova košta od 4 do 20 eura, nudi se bicikl za 6 evra dnevno, a možete iznajmiti bicikl za 1,5 evra dnevno.

Portugal

Smeštaj: od 8 € (hostel); od 16 €  (hotel)

Hrana: od 4 €

Transport: od 1.85 €

Sve je moguće u veličanstvenom Portugalu: šetnje na prekrasnim plažama, jahanje na Madeiri, degustacija vina u Alto Douru, predivna palata Pena, susret sa kitovima u blizini Azora i još mnogo toga!

Možete iznajmiti sobu u hostelu (od 8 €), hotelu (od 16 €) ili kuću u blizini mora. Najpopularnija jela su bakalar sa povrćem Bacalao (3 €, 4 €), riba na žaru (2 €) i vruće pecivo sa punjenjem. Jelo uz kafu košta oko 11 € za dve osobe. Takođe možete pripremiti odličnu večeru ako kupujete govedinu (7 €) ili piletinu (6 €), škampi (€ 9 – 11 €), dagnje (2,5 €), sir (od 5 €) i voće (od € 2 ).

 

Bugarska

Smeštaj: od 7 € (hostel); od 15 €  (hotel)

Hrana: od 2 €

Transport: od 0,51 €

Bugarska vam nudi primorska odmarališta: Zlatni peščari, Nesebar, Sozopol, Sunčana obala i još mnogo toga. Bićete oduševljeni sa Sedam Rilskih jezera, Dolinom ruža i starim Melnikom.

Smeštaj je prilično jeftin (od 7 € ). Ako želite da živite u hotelu pored mora, cene počinju od 8 €. U glavnom gradu, cene počinju od 15 €, a bungalov će koštati oko 12 €. Pođite u restoran za 4 €, doručkujte u kafiću za 1,5 € i platite 10 € za ručak za dve osobe u Mehanama. Platićete 12 do 14 evra za hleb, kačkavalj, krompir, piletinu, voće i vino. Javni prevoz košta između 0,5 i 0,5 evra između gradova.

 

Poljska

Smeštaj: od 7 € (hostel); od 17 € (hotel)

Hrana: od 4 €

Transport: od 0.8 €

Poljska će vam pružiti priliku da istražite njen elegantni glavni grad, pogledate Malborkov zamak, uživate u planinskim jezerima u Visokim Tatrama i prekrasnim skijalištima. I Poljska uvek prijatno iznenađuje svojim niskim cenama.

Hosteli često nude sobe sa popustima (od 7 €), a prosečna soba u hotelu za dve osobe može koštati 21 € u Krakovu i 17 € 21 € u Vroclavu. Ako kupite mleko, hleb, jaja, pirinač, krompir, luk, pileće meso i vino, to će koštati oko 11 eura. Kapućino ili čaša piva koštaće 1,6 €. Možete jesti u kafiću za € 4- € 6.

 

Mađarska

Smeštaj: od 7 € (hostel); od  10 € (hotel)

Hrana: od 2,5 €

Transport: od 1.14 €

Mađarska se može takmičiti sa mnogim evropskim zemljama i ima svoj bonus: pristupačne cene.

Možete odabrati hostel od 7 € , hotel između 14 € i 21 €.  Možete posetiti muzeje u Budimpešti besplatno, opustiti se u primorskim letovalištima blizu jezera Balaton, šetajući kroz polja lavande Tihany i videti drevne zamke pored Dunava. U restoranu možete potrošiti 2,5 € – 6 € , a korpa sa hlebom, sirom, vinom i piletinom koštaće 11 do 12 €. Kartica za javni prevoz košta 1,14 €. Možete kupiti putnu ipravu za jedan dan, koja košta 5,3 € za jednu osobu i 10,6 € za grupu ljudi.

 

 

6 Veličanstvenih zemalja koje nude jeftin odmor

vreme čitanja: 3 min