10 stvari koje vaš pas radi kada želi nešto da vam kaže

Vaši ljubimci često pokušavaju da vam nešto saopšte, a vi ih ne razumete. Ovo su neki od osnovnih signala koje vam šalju.

 

1. Uspostavlja neprekidan kontakt očima

Ovde mnogo zavisi od toga na koji način vas pas gleda. Ako mu je izraz lica normalan i pri tome bulji u vas to je način da vam pokaže svoju naklonost. Grupa japanskih istraživača je pronašla vezu između ovakvog kontakta očima i povećanja nivoa oksitocina, hormona koji utiče na to na koji način izražavamo povezanost.

2. Donosi vam stvari

Verovatno ćete pomisliti da želi da se igra igre “donesi”, naročito ako vam donosi neku igračku ili loptu. Ali, umesto toga, može biti da vam on daje poklon. To je verovatno ostatak lovačkog instikta pasa, samo što vam vaš pas umesto mrtvog plena donosi stvari za koje misli da će vam trebati.

3. Podiže jednu šapu u vazduh

Ukoliko vaš pas ovo radi dok mu je glava fokusirana nadole, možda čete poželeti da mu se sklonite iz vidokruga. To znači da je ugledao neki plen, najčešće pticu, i da se sprema da navali na nju.

4. Povija se tako da izgleda manji

Ovo znači da se pas plaši. Ako sretnete psa koji ovo uradi bez ikakvog vidljivog izvora straha, postoji velika šansa da je bio zlostavljan.

5. Sedi na vašim nogama

Postoji mnogo razloga zbog kojih pas može ovo da radi. Ukoliko vaš pas pokazuje mnogo dominantnih osobina, na ovaj način možda pokušava sebe da istakne. Ukoliko je aneksiozan, ovo je uobičajen način da uteši sebe tako što je u vašoj blizini, a ako je ljubomoran, ovo bi mogao da bude njegov način da pokaže drugim ljudima ili životinjama da ste samo njegovi. Ako ništa od navedenog ne važi za vašeg psa, verovatno samo voli da je blizu vas.

6. Zeva

Psi ne zevaju samo kada su umorni. Zevanje, takođe može biti znak stresa ili straha. Ukoliko vaš pas mnogo zeva u blizini neke nepoznate osobe, to znači da nije baš sasvim spreman na susret s njom.

7. Opušteno zeva

Da bi sve samo bilo još više zbunjujuće, pas može da zeva i kada mu je udobno sa vama. U tom slućaju on će često zevati s vama i iz empatije. Dakle, ako vi zevate i vaš pas počne to isto da radi, to uopšte nije loša stvar.

8. Naslanja se na vas

To se vaš pas mazi s vama. Kada se nasloni na vas, pas želi vašu ljubav i pažnju. Takođe, to mu pomaže da se oseća sigurnije.

9. Izbacuje jezik

Misli se na to kada se jezik psa proteže ravno iz usta i ponovo odmah povlači. To je često znak nelagodnosti, bilo zbog susreta s nepoznatom osobom ili zbog neželjenog kontakta koji uznemirava psa. Ukoliko je vaš pas izrazito pokoran, to takođe može biti njegov način da imiri nečije dominantno prisustvo.

10. Želi da spava u vašem krevetu

Ovo više ima veze s tim da želi da bude uz vas, nego s udobnošću vašeg kreveta. Ima više rasprava o tome da li je dobra ideja pustiti psa da spava s vama, ali osim ukoliko ste alergični na životinjsku dlaku ili imate astmu, većina veterinara ne vidi ništa loše u tome.

 

 

10 stvari koje vaš pas radi kada želi nešto da vam kaže

vreme čitanja: 2 min