10 Čudnih činjenica o mačkama

Kao i kod pasa, pripitomljavanje mačaka je zasnovano na obostranu korist. Kućna mačka je pripitomljena iz afričke divlje mačke pre oko 10.000 godina na Bliskom istoku. U nekim kulturama su ih smatrali bogovima, dok su ih u drugim okarakterisali kao same đavole.

 

1. Devet života

Da bismo objasnili brojku devet i mačke, otićemo u daleku prošlost, doba starog Egipta. Tamo su mačke obožavali kao bogove, verovalo se da imaju natprirodne moći i više od jednog života. Legenda kaže da je bog Atum-Ra rodio još osam drugih bogova i zato je on predstavljao svih devet u jednom obličju. U nekim svetskim religijama brojka devet se naziva ‘trojstvom trojstva’ te joj se pripisuju magične i mistične moći. Kako god, mačke imaju više života, ako zbog ničeg drugog onda zbog zavidne gipkosti i dobre ravnoteže zbog koje se uvek mogu dočekati na noge pa makar i padale sa 17. sprata!

2. Uklanjanje kandži

Mnogi vlasnici mačaka misle da je uklanjanje kandži jedino rešenje da spreče uništavanje nameštaja. Međutim to nije bezazleno seckanje noktića. To je ozbiljna i vrlo nehumana hirurška intervencija koja izaziva opasne posledice po zdravlje mačke. U nekim  zemljama, na inicijativu ljubitelja životinja i veterinara, doneti su zakoni kojima se zabranjuje ova intervencija. U Americi ova procedura nije zabranjena,  dok je bivša Jugoslavija na listi zemalja u kojima je ova procedura zabranjena ili se smatra izuzetno nehumanom. Tu su takođe i Velika Britanija, Irska, Austrija, Brazil, Švajcarska, Australija, Norveška, Finska, Novi zeland, Italija, Švedska, Slovenija, Francuska, Holandija, Portugalija, Malta, Izrael, Nemačka, Belgija i Bosna i Hercegovina.

3. Crne mačke

Crne, elegantne, mistične, vide i po mraku i savršeno se uklapaju u noćnu tminu te postaju nevidljive. Ove osobine crnih mačaka oduvek su fascinirale ljude. U mnogim kulturama su im pripisivane natprirodne moći. Smatrali su ih đavolovim ljubimicama i veštičijim družbenicama. Gde su one tu su i loši duhovi, bolesti, baksuzi i smrt. I dan danas ljudi ih se klone i neretko ubijaju. U hrišćanskom svetu one su anatemisane. Kletva koju je na crne mačke bacio Papa u šesnaestom veku još uvek traje. Njihovom progonu ni danas nije kraj. Godišnje samo u Italiji ubije se na desetine hiljada crnih mačaka. Razlog je, naravno, sujeverje i ljudska glupost.

4. Mačke u svemiru

Prva mačka u svemiru je bila francuska maca  po imenu Feliset. 1963. je lansirana od strane francuza u kosmos. Na svu srecu ona je prezivela i uspešno je sletela na planetu Zemlju!

5. Mačke i mleko

Vaša mačka verovatno voli mleko, međutim pitanje je da li je ono stvarno dobro za nju? Mačke su alergične na laktozu zbog čega dobiju proliv i može im se stvoriti kamen u bubregu od kalcijuma koga ima u mleku. Dosta lakše se vari jogurt pa možete probati sa ovom zamenom.

6. Izbegavaju opasnost

Suprotno popularnoj izreci ‘znatiželja je ubila mačku’, one u stvari izbegavaju opasnost. Izvorna uzrečica koja potiče još iz 16. veka glasi – ‘briga je ubila mačku’. Čini se da su Tudori bili upućeniji u mačje probleme nego mnogi vlasnici danas.

7. Osete potres

Mačji jastučići na nogama su vrlo osetljivi, a neke mačke se ponašaju neobično uoči potresa. Iako to nije dokazana teorija, neki veruju da mačke mogu osetiti vibracije kroz svoje nožice.

8. Sanjaju

Mačke vole spavati, iako su dovoljno opuštene i utonu u duboki san, proizvode iste moždane valove kao i mi dok sanjamo.

9. Predenje

Predenje je obično znak uživanja, ali dubok zvuk predenje takođe ukazuje na bol. Mačke počinju sa predenjem u prvoj nedelji zivota i mogu konstantno da predu i dok dišu.

10. Hod

Mačke hodaju tako da pomiču istovremeno prednju i stražnju šapu, te taj postupak ponovne i s druge strane tijela. Na cijeloj zemaljskoj kugli jedino se još žirafe i deve kreću na taj način.

 

10 Čudnih činjenica o mačkama

vreme čitanja: 3 min