Uvek bacate one kesice iz kutije za cipele? Greška! 7 saveta zašto to ne treba da činite

U kutiji s novim cipelama, odećom i drugim tek kupljenim stvarima često nađemo malu vrećicu sa silika-gelom koji upija vlagu i tako štiti robu od vlažnosti. Na vrećici također piše da se ne sme pojesti, ali to upozorenje stoji isključivo zato jer postoji opasnost od gušenja jer silika-gel sam po sebi nije toksičan. Naravno, te male paketiće uvek bacimo, ali nakon što doznate za što vam sve oni mogu poslužiti to više nikada nećete napraviti.

1.Spasite mobitel koji je pao u vodu
Napunite posudu vrećicama sa silika-gelom i on će upiti svu vodu koja je ušla u mobitel. Neki tvrde da je ovaj način spašavanja mokrog mobitela čak 10 puta učinkovitiji nego kada se koristi riža.

2.Sačuvajte stare fotografije
U kutiju u kojoj držite stare fotografije stavite vrećice sa silika-gelom i on će sprečiti skupljanje vlage u kutiji koja može oštetiti vaše fotografije. Uspomene će na ovaj način trajati i trajati…

3.Zaštitite šminku 
U neseser sa šminkom ubacite jednu, dve vrećice sa silika-gelom koje će sprečiti preterano sušenje pudera i šminke na bazi pudera zbog čega se ona teže nanosi.

4.Sprečite neugodne mirise u torbi s opremom za vežbanje
Silika-gel upit će vlagu koja se skupila u tenisicama i odeći posle vežbanja, što je posebno praktično uzevši u obzir da mnogi od nas nakon treninga ostave opremu u torbi ostatak dana, pa i duže. Bakterije obožavaju vlažnu okolinu pa ćete uklanjanjem vlage sprečiti njihovo nakupljanje kao i to da oprema za vežbanje ima neugodan miris.

5.Održite ručnike mirišljavima 
Par vrećica sa silika-gelom umetnite među složene ručnike. Vlaga i čudan miris koji dolazi s njom tako će iz ručnika u potpunosti nestati, a vaša kupaonica mirisat će samo po osveživaču zraka i omekšivaču za veš.

6.Održavajte vetrobran čistim
Nekoliko vrećica sa silika-gelom stavite na kontrolnu ploču automobila što će sprečiti nakupljanje vlage i kondenzaciju s unutrašnje strane vetrobrana. Zimi će vrećice silika-gela također sprečiti smrzavanje s unutrašnje strane. Silika-gelu možda će trebati nekoliko dana da postane potpuno učinkovit pa budite strpljivi.

7.Održavajte nakit čistim i sjajnim 
U doticaju s vlagom srebro tamni i gubi boju. Nekoliko vrećica sa silika-gelom u vašoj kutijici s nakitom znatno će usporiti taj proces.

Dodatni savjet: Vrećice sa silika-gelom koje još ne upotrebljavate držite u spremnicima koji ne propuštaju zrak.

Uvek bacate one kesice iz kutije za cipele? Greška! 7 saveta zašto to ne treba da činite

vreme čitanja: 2 min