Situacije u kojima će vas spasiti kašičica soli

So je nezamjenjiva u bilo kojoj kuhinji i nezamislivo je da je ne koristimo, ali takođe je moćna i u čišćenju ili nezi pa može da vas spese mnogih situacija u kući.

 

Voće

Kriške jabuke brzo će da potamne kada ih isečete, a ako ih stavite u vodu sa malo soli, to se neće dogoditi.

Orašasti plodovi

Da biste ih lakše ogulili iz ljuske, možete da ih ostavite neko vreme u posoljenu vodi.

Miris luka na prstima

Nakon što pripremate jela sa lukom, često je teško da izvučete miris s prstiju. Ako već niste, probajte kombinaciju soli s malo sirćeta, savetuje Mother Nature Network.

Čišćenje rerne

Ako vam slučajno tokom pečenja iscuri jelo na dno rerne, pospite so i nakon što je jelo gotovo, lakše ćete očistiti mrlju jer će se stvoriti korica, a neće smrdeti.

Izbelite i očistite zube

U slučaju da vam ponestane paste za zube možete se snaći uz so i sodu bikarbonu. Pomešajte ih pa umočite četkicu u prah i iščekajte zube. Poznato je da soda bikarbona pomaže i u izbeljivanju zuba.

Ublažite ubod od komarca ili pčele

Čim vas ubode pčela, stavite malo soli na ubod jer će ublažiti bol i oteklinu. Slana voda može da pomogne i kod uboda komaraca, a dodajte i malo maslinova ulja u rastvor.

Dezinfikuje grlo

Kada osetite da vas grlo svrbi i pecka, uzmite toplu slanu vodu koja će ubiti bakterije u grlu. Takođe, topla slana voda poboljšava protok krvi pa se na taj način ćelije zadužene za borbu protiv infekcija brže stižu do nadraženog mesta.

Očistite frižider

So u kombinaciji s gaziranom vodom očistiće sve nečistoće u frižideru i odstraniće neugodne mirise, a prirodan je način čišćenja i nije opasan za namirnice.

Mrlje na stolnjaku

Mrlje od vina na pamučnom ili stolnjaku od lana možete odstraniti ako odmah stavite malo soli na njega. Pustite da upije vino koje onda neće da prodre u tkaninu pa na pola sata umočite hladnu vodu i tek tada stavite na pranje.

Mrlje od dezodoransa

Namočite problematičnu odjeću u toplu vodu i stavite oko četiri kašičice soli u jednu litru vode. Istrljajte zamrljano mesto i namačite dok mrlja ne nestane.

Situacije u kojima će vas spasiti kašičica soli

vreme čitanja: 2 min